Dadı damaqdan getməyən MİLLİ YEMƏKLƏR 

0

Ölkəmizə qərbdən şərqə ölkənin hər yerindən fərqli dadlar, fərqli qoxular gəlir. Azərbaycana xas olan yeməklər o qədər məşhurdur ki, bəzən hətta qonşu dövlətlərin müzakirə mövzusuna çevrilir.

Bəzən beynəlxalq mətbəx anlayışı yerli mətbəx anlayışı ilə qarışdırılır. Yerli mətbəx regionlara görə milli, regional, yerli şaxələndirilmiş yemək bişirmə və ləzzət təqdimetmə üsullarını müəyyən edir. Lakin dünya mətbəxini təsvir etmək üçün təkcə bu tərif kifayət deyil. Çünki dünya mətbəxinin tərifini verərkən bütün ölkələrin təamları buraya şamil olunur.

Azərbaycan mətbəxinin türk mətbəxi ilə bir çox ortaq cəhətləri var. Azərbaycanda ətli, tərəvəzli və xəmir xörəkləri onların pəhrizinin əsasını təşkil edir. Şorba və plov növlərinin böyük zövqlə istehlak edildiyi Azərbaycan mətbəxində müxtəlif reseptlərlə hazırlanan 100-dən çox plov növü var.

İnkişaf etmiş yemək mədəniyyətləri ilə 100 müxtəlif plov hazırlanan Azərbaycanda 30-dan çox dolma və dolma növləri damağı şənləndirir. İndi isə gəlin AMİDTV AZ -ın təqdimatında Azərbaycanın ən məşhur yeməklərinə nəzər salaq.

Düşbərə

Azərbaycanın ən məşhur yeməklərindən olan düşbərə Türk “Mantı”sına bənzər texnika ilə hazırlanır. Dana və ya quzu əti incə açılmış kiçik xəmirlərin içinə qatlanır, suda bişdikdən sonra sirkə və sarımsaq qatılıb sousla yeyilir.

Piti

Azərbaycanın məşhur xörəkləri arasında yer alan piti Anadolunun bir çox yerində hazırlanan “ət güvəci”nə bənzər bir yemək növüdür. Xüsusilə Şəki şəhərində məşhur olan bu xörək quzu əti, gavalı qurusu, noxud, kartof, pomidor və müxtəlif ədviyyatlarla olur və təxminən 8 saat bişirildikdən sonra süfrəyə verilən yemək növüdür.

Şah plovu

Azərbaycan düyü sortları arasında bəlkə də ən məşhuru olan bu düyü növü plovların şahı hesab edildiyi üçün bu adla adlandırılmışdır. Şah plovun içərisində ərik qurusu, quzu əti, gavalı, kişmiş, şabalıd kimi maddələr var və bu plov çöldən pərdə ilə əhatə olunub. Demək olar ki, Osmanlı mətbəxinin məhsuludur. Şah plov hazırlanması çox çətin, lakin özünəməxsus dadı olan Azərbaycan yeməyidir.

Yarpaq dolması

Azərbaycan dolması Anadoluda hazırlanan dolmadan çox kiçikdir və mütləq ətlə hazırlanır. Bu yemək süfrəyə verilərkən üzərinə sarımsaqlı qatıq tökülür. Yan tərəfdə isə soğan, pomidor-xiyar və təndir çörəyi əvəzolunmazdır.

Ləvəngi

Xüsusilə İran sərhədinə yaxın bölgədə hər gün istehlak edilən yeməkdir desək, mübaliğə etmiş olmarıq. Daha çox balıqla hazırlanan bu yemək qaz və toyuqla da hazırlanır. Yeməkdə üstünlük təşkil edən ləzzət alça turşusudur. İçərisinə tomat pastası, gavalı siropu, qoz və qara bibər qoyulan ət sobaya qoyulur. Fərqli bir dad olsa da çox ləzzətlidir.

Bunlardan başqa Azərbaycan mətbəxində dolma, qoğal, dovğa, qutab kimi müxtəlif dad növləri var ki, bunların hər biri Azərbaycan mətbəxinin nə qədər zəngin olduğunun ayrıca sübutudur.

AMİDTV.AZ

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir